Vorige bericht

De Peerdegaerdt in vogelvlucht: wat gebeurt er allemaal?

Landgoed de Peerdegaerdt is een plek van vele gezichten. Het prachtige groene landgoed is het bruisende middelpunt van vele activiteiten, die allemaal hetzelfde doel dienen: de wereld een betere plek maken. Hoe dat zit en wat er wekelijks allemaal gebeurt op De Peerdegaerdt, dát vertellen we je graag in deze blog.

Gezellige bedrijvigheid op onze zorgboerderij

Zes dagen per week is het rondom de grote stal van het landgoed een gezellige bedrijvigheid van mensen en dieren. De Peerdegaerdt is namelijk sinds 2011 de thuisbasis voor onze zorgboerderij. De hele dag lopen deelnemers en medewerkers heen en weer, druk bezig met de dagelijkse taken op de boerderij. De dieren worden gevoerd en verzorgd, het erf wordt netjes gehouden, er worden groenten geoogst uit de moestuin en er wordt gekookt voor de lunch. Deelnemers zoeken met hun begeleider een rustig plekje uit in de wei tussen de dieren voor een goed gesprek of om even tot rust te komen.

Tussendoor doen deelnemers een spelletje, spelen ze buiten of maken ze een wandelingetje. Op De Peerdegaerdt vinden ze een rustige plek waar ze zich welkom voelen, tot rust kunnen komen en in hun eigen tempo kunnen werken aan hun doelen. Het is een positieve plek, gericht op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Een plek waar je kunt voelen dat je ertoe doet en van waarde bent, precies zoals je bent.

Pauze onder de fruitbomen op de zorgboerderij van De Peerdegaerdt

Pauze onder de fruitbomen

Samenzijn met onze dieren

De levendigheid van De Peerdegaerdt wordt versterkt door alle dieren. Paarden steken hun neus nieuwsgierig over de omheining van hun wei of maken speels bokkensprongen. De varkens scharrelen knorrend onder de fruitboom. En tijdens de pauze zitten deelnemers, medewerkers, kippen en pauwen vredig samen rond de houten tafel onder de fruitbomen.

Op De Peerdegaerdt woont een prachtige en uitgebreide verzameling dieren. Van loopeenden tot landvarkens en van kalkoenen tot geiten. Ieder dier op ons landgoed heeft een eigen verhaal. Veel van onze dieren zijn gered uit de vlees- en zuivelindustrie of uit andere nare omstandigheden. Andere dieren zijn bij ons komen wonen omdat hun eigenaar niet langer voor hen kon zorgen. Daarnaast vangen we regelmatig dieren tijdelijk op, terwijl we een permanente adoptieplek voor hen zoeken.

Ook zijn we één van de opvanglocatie voor de stichting Red een Legkip. Deze stichting redt kippen uit de eierindustrie van de slacht. Regelmatig wordt een groep kippen naar onze opvang gebracht. Na een quarantaineperiode met extra medische ondersteuning op De Peerdegaerdt worden deze kippen door opgehaald door liefdevolle adoptanten die hen een veilig permanent thuis geven.

De Peerdegaerdt als stichting

Het opvangen van dieren is één van de activiteiten die valt onder De Peerdegaerdt als stichting. Als non-profit organisatie zet De Peerdegaerdt zich daarnaast in om mensen te inspireren om met een andere blik te gaan kijken naar de natuur en dieren(welzijn). Dit doen we onder meer door het organiseren van activiteiten die mensen een positieve ervaring geven met de natuur of aan het denken zetten.

Zo maakt onze prachtige uitgestrekte moestuin van ruim 2500 m² mensen bewust van de oorsprong van hun voedsel en het belang van biologische landbouw. Tijdens de workshop moestuinieren kun je eindeloos inspiratie opdoen aan de hand van de enthousiaste verhalen van moestuinvrouw Agaath. In de jaarcursus moestuinieren leer je aan de hand van een gang door het seizoen alle basisvaardigheden voor moestuinieren.

De Peerdegaerdt in vogelvlucht: workshop varkens knuffelen

Ginger tijdens de workshop varkens knuffelen

Tijdens onze populaire workshop varkens knuffelen maken bezoekers diepgaand kennis met onze varkens. De workshop haalt varkens op een speelse manier uit de massaliteit, anonimiteit en onzichtbaarheid van de industrie. Het laat mensen zien hoe intelligent, sociaal en bijzonder ze eigenlijk zijn.

Onze uitgebreide rondleiding nodigt mensen uit om te genieten van de prachtige omgeving van De Peerdegaerdt. Terwijl ze meer te weten komen over de geschiedenis en activiteiten van het landgoed, hopen we ze te inspireren om in harmonie samen te leven met dieren en de natuur.

De opbrengsten van al onze activiteiten worden volledig besteed aan de verzorging van onze dieren. Ook wordt het besteed aan het onderhoud van ons landgoed en het organiseren van onze activiteiten.

Altijd wat te beleven

Zo is er naast de wekelijkse bedrijvigheid ook in het weekend regelmatig wat te beleven op De Peerdegaerdt. Daarnaast zijn op wekelijkse basis meerdere vrijwilligers actief op het landgoed. In het groenonderhoud, om te koken voor de zorgboerderij, voor het uitvoeren van reparaties en andere klussen en om te helpen in de moestuin. We hopen mensen een mooie beleving te kunnen geven en een manier om te kunnen bijdragen aan de maatschappij met hun talenten.

Een aantal keer per jaar stroomt De Peerdegaerdt vol met een flinke groep enthousiaste vrijwilligers. Zo staat de jaarlijkse Natuurwerkdag in het teken van het winterklaar maken van het landgoed. Het is ieder jaar weer een feestelijke dag vol gezelligheid en lekker eten. Ook de jaarlijkse vrijwilligersdag NLdoet is een feestelijke dag op De Peerdegaerdt. Daarnaast kijken we elk jaar uit naar de gezellige plukdag in onze boomgaard, wanneer we met een grote groep vrijwilligers de peren- en appel uit de boomgaard oogsten.

Een mooiere wereld

Met alles wat we doen op De Peerdegaerdt, werken we aan hetzelfde doel: de wereld een mooiere plek maken. We hebben ons als visie gesteld om te streven naar een wereld waarin ieder wezen vrij en gekoesterd is en het leven kan vieren. Waarin een ieder zichzelf kan zijn en wordt gewaardeerd om wie die is. Onze missie is om op De Peerdegaerdt een voorbeeld te zijn van hoe de wereld ook zou kunnen zijn: een liefdevolle plek waar mens, dier en natuur in harmonie samenleven.

Volgende bericht