De Peerdegaerdt zet in op lokale voedselvoorziening met de Eetbare paddenstoel

De Peerdegaerdt is dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met Groene Takken om een Eetbaar Hout Kwekerij op te zetten. Onder meer geïnspireerd door het boek de Blauwe Economie van Gunter Pauli, waarin zo’n 100 business cases staan over hoe je producten kunt maken van afval. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven hoe je handzeep kunt maken van sinaasappelschillen en hoe je papier kunt maken zonder bomen en zonder water.

Hoe is het ontstaan en waarom doet de Peerdegaerdt dit eigenlijk?
“We zochten nog naar een project wat past bij onze natuurbeleving en waarmee de medewerkers van onze activiteitenboerderij leuke en zinvolle taken erbij krijgen” vertelt Erik Doesburg, één van de initiatiefnemers van dit project.

Een andere reden waarom de Peerdegaerdt heeft gekozen voor het kweken van Eetbare paddenstoelen, is dat deze erg goed gedijen op organisch restmateriaal, in dit geval gerooid hout. Erik vertelt enthousiast: “de paddenstoelen eten het hout op en wij eten de paddenstoel op. Het is een heel mooi natuurproduct wat perfect past bij De Peerdegaerdt. Wij geloven in het zo veel mogelijk lokaal produceren van voedsel. Daar komt nog eens bij dat paddenstoelen 25 keer efficiënter voedingsstoffen omzetten dan bijvoorbeeld vlees en dat met organische restmaterialen. Dat klinkt niet alleen fantastisch, maar smaakt ook erg lekker!”

De Peerdegaerdt is al benaderd door een aantal restaurants uit de regio die geïnteresseerd zijn in de afname van dit smakelijke product. Daarnaast verkoopt De Peerdegaerdt het zogenoemde Eetbare Hout ook op de Groene Markt in Strijen, zodat mensen zelfs in de eigen tuin Shii-takes kunnen kweken. Erik vervolgt: “Eén stam is goed voor 3 tot 4 keer oogsten per jaar en dat gedurende 3 tot 5 jaar lang. Aan het einde van de cyclus houd je compost over voor in de tuin. Zo klein en simpel kan de cirkel van duurzaamheid zijn.”

Wat is nou eigenlijk zo’n eetbare Shii-take paddenstoel?
De shii-take is een eetbare paddenstoel, die van nature voorkomt in Japan en China. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. De naam shii-take stamt uit het Japans en betekent paddenstoel die op de pasaniaboom groeit. In het Verre Oosten wordt deze paddenstoel sinds eeuwen gekweekt en bijzonder gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige werking waar hij om bekend staat. De paddenstoel groeit het best op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. Door droging krijgt de paddenstoel een nog betere smaak. Shii-take behoort naast de champignon tot de meest gekweekte paddenstoelen ter wereld.