Site Loader

Strijen, 10 oktober 2016 – Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen organiseert tijdens de herfstvakantie voor de jeugd een educatief en afwisselend herfstprogramma. Kinderen en jongeren kunnen tijdens de vakantie van 17 tot en met 21 oktober op De Peerdegaerdt terecht voor een buitenprogramma met uiteenlopende activiteiten. Het centrale thema is de herfst, wat leidt tot een gevarieerd programma in nauwe samenwerking met de natuur.

In de herfst kleuren alle groene blaadjes stuk voor stuk naar een andere kleur. De herfst vormt uiteindelijk een kleurrijke fase vol met knisperende geluiden tijdens zoektochten naar de vruchten die de herfst voortbrengt, zoals kastanjes, walnoten, paddenstoelen en pompoenen. Alle dieren staan nog mijmerend in de wei en hun vacht wordt langzaamaan dikker om zich voor te bereiden op de winter. Een heerlijke periode voor de jeugd om dit alles buiten te ontdekken. Bij De Peerdegaerdt is dit mogelijk tijdens het programma dat speciaal voor de herfstvakantie is samengesteld.

Bianca Meertens, betrokken bij de begeleiding van de activiteiten, vertelt enthousiast “op De Peerdegaerdt bepalen de seizoenen het tempo. De afgelopen vakanties hebben we diverse activiteiten en workshops georganiseerd, ook voor deze herfstvakantie hebben we met een enthousiaste groep begeleiders en professionals een gevarieerd programma samengesteld. We proberen kinderen te stimuleren om van de natuur te genieten en lekker buiten bezig te zijn.”

Programma

Kinderen kunnen tijdens de herfstvakantie op elke doordeweekse dag aan verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt deelnemen. Diverse professionals verzorgen van 12.30 uur tot 15.30 uur uiteenlopende workshops en activiteiten. De vakantie activiteiten lopen van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober 2016.

Het vakantieprogramma start op maandag 17 oktober met een seizoensdag, waarbij de kinderen kastanjes zoeken en met afgevallen bladeren een mooi kunstwerk maken. Ook zoeken de kinderen naar paddenstoelen, maken insectenhotels en pluizen uilenballen uit. De bekende cartoonist Vincent in ’t Hout verzorgt op dinsdag de workshop “Cartoon tekenen”, woensdag 19 oktober kunnen de kinderen terecht voor een boerderijdag, waarbij ze meehelpen met de verzorging van de dieren en kennismaken met veel vrolijke viervoeters, zoals de varkens Ginger en Knor en natuurlijk ook de pony’s. Donderdag staan de activiteiten ook in het teken van de herfst en vrijdag kunnen de kinderen weer terecht voor de altijd drukbezochte workshop Paardentaal verzorgd door Sandra van den Heuvel.

Meedoen en aanmelden

Enthousiast geworden over deze vakantie activiteiten op De Peerdegaerdt? Aanmelden kan via
beleef@depeerdegaerdt.nl of door contact op te nemen met José van de Graaf via 078 369 0505. Alle activiteiten starten om 12.30 uur op Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen en duren tot 15.30 uur. Vantevoren aanmelden is noodzakelijk omdat slechts een aantal plaatsen per dag beschikbaar is. De kosten om deel te nemen bedragen 15 euro per kind, dit is inclusief een overheerlijk sapje uit de aanwezige boomgaard. Ouders hoeven er niet bij te blijven.

Kinderen in het bijzonder

Het gevarieerde vakantieprogramma van De Peerdegaerdt is ook opengesteld voor kinderen en
jongvolwassenen die wekelijks bij De Peerdegaerdt komen voor activiteitenbegeleiding. In 2014 is De Peerdegaerdt van start gegaan met het programma «Kinderen in het bijzonder», waarbij samen met de ouders een plan wordt opgesteld wat aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de kinderen. De positieve kracht en energie van de aanwezige natuur en dieren, unieke aspecten van De Peerdegaerdt, spelen een sleutelrol in het programma. Hierbij is tegelijk aandacht voor de verschillende seizoenen en het zaaien, onderhouden, oogsten en bereiden van groentes en fruit. Deelnemende kinderen kunnen in een groep of individueel begeleid worden.

José van de Graaf, één van de begeleiders van de kinderarrangementen vertelt hierover: «Met behulp van de natuurlijke en ontspannen omgeving van De Peerdegaerdt willen we ouders ondersteunen de talenten van hun kinderen zo goed mogelijk te benutten. Hierbij denken wij graag vanuit talenten in plaats vanuit beperkingen. Wanneer gewenst kunnen wij deze dagbesteding voor kinderen ook als verlengstuk van hun behandeling inzetten. Dit in samenspraak met de ouders en in nauwe samenwerking met de behandelaar en/of andere organisaties. We hebben een netwerk van zeer ervaren MBO en HBO professionals tot onze beschikking die samen met onze vrijwilligers voor kinderen een fijne en veilige omgeving creëren».

Doelgroepen

Het programma «Kinderen in het bijzonder» is uitermate geschikt voor hoogbegaafde kinderen, kinderen met een vorm van autisme, kinderen met AD(H)D of kinderen met een verstandelijke beperking. Voor elke achtergrond zijn passende arrangementen ontwikkeld, die verder op maat gemaakt worden.

José vervolgt: «Ons uitgebalanceerde programma biedt voor kinderen met verschillende achtergronden een ontspannen en leerzame invulling van de dag. Afhankelijk van de achtergrond van de deelnemers is financiering mogelijk via PGB, ZIN of vanuit een eigen bijdrage.»