Vorige bericht

NLdoet 2019 – Zomerklaar maken Landgoed de Peerdegaerdt

Op 16 maart 2019 gaan door heel Nederland duizenden mensen vrijwillig aan de slag voor Nederlandse initiatieven en goede doelen. Het Oranje Fonds wil laten zien dat vrijwilligers het kloppende hart zijn van vele sociale initiatieven. Om deze initiatieven een hart onder de riem te steken nodigt het Oranje Fonds Nederlanders van jong en oud uit om aan de slag te gaan voor verschillende bedrijven, zorginstellingen en prive organisaties.
Landgoed de Peerdegaerdt is ook deelnemer aan NLdoet. Samen met verschillende deelnemers van de zorgboerderij, werknemers van het landgoed en vrijwilligers willen wij de moestuin en boomgaard opknappen en klaar maken voor de zomer.

Dieren en duurzaamheid

Voor het landgoed zijn dieren, duurzaamheid en natuur belangrijk. Wij zetten ons hiervoor in door lokaal biologisch fruit en groente te produceren, geen dieren de handel in te brengen en door op een zo duurzaam mogelijke manier te werken. Wij zetten ons ook in voor sociale duurzaamheid door te werken met volwassenen en kinderen met een fysieke en mentale hulpvraag. De deelnemers op onze zorgboerderij krijgen de kans om zich te ontwikkelen op sociaal, fysiek en mentaal gebied.

De ecologische moestuin

Afgelopen jaar hebben onze deelnemers hun handen uit de mouwen gestoken in onze ecologische moestuin. In deze moestuin maken wij geen gebruik van gif. Wel zorgen we ervoor dat planten niet besmet kunnen worden met schimmels  en andere kwalijke zaken. Zo plaatsen wij planten naast elkaar die ervoor zorgen dat schimmels die werkzaam zijn op de andere plant weggaan. Op deze manier hebben wij super gezonde groenten en maken wij geen gebruik van gif of andere (onnatuurlijke) bestrijdingsmiddelen.

De klus

Tijdens NLdoet gaan wij aan de slag in onze ecologische moestuin en eeuwenoude boomgaard. Na een lange winter zijn deze er niet meer zo mooi uit. Ook staan ze vol met troep welke opgeruimd kan worden. Het is belangrijk dat dit allemaal schoongemaakt en opgeruimd kan worden voordat wij beginnen met het aanplanten van nieuwe gewassen.
Hetzelfde geld voor de boomgaard. Deze boomgaard is honderd jaar oud en wij willen deze graag in goede conditie houden. De boomgaard wordt namelijk gebruikt als educatiemiddel en om heerlijk vers fruit uit te halen.
De moestuin gebruiken wij om jaarrond gezond en biologisch/ecologisch voedsel te kunnen produceren voor de zorgboerderij.
Natuurlijk is er voor alle harde werkers een heerlijke vegetarische en biologische lunch geregeld. Na de lunch kunnen we weer op volle kracht verder!
Let op: doe oude kleding aan en neem (kap)laarzen mee. We kunnen niet garanderen dat je schoon en droog blijft 🙂

Aanmelden

Wil jij je handen uit de mouwen steken? Vrijwillig aan de slag voor het goede doel? Dan kan je je aanmelden voor deze klus. Wij hebben er zin in. Aanmelden kan via deze link
Zonder aanmelding kunnen we helaas niet op je rekenen voor de heerlijke lunch 😉
Meer informatie over de boomgaard en de moestuin kan je vinden op de site.

Volgende bericht