Site Loader

September is oogstmaand op Landgoed De Peerdegaerdt. Om zo veel mogelijk mensen van deze bijzondere periode mee te laten genieten organiseert het Strijense landgoed jaarlijks het Peerdegaerdts Plukfestijn. Een ontspannen en gezellig festijn, waarbij bezoekers hun eigen fruit plukken en deelnemen aan allerlei workshops en activiteiten. En natuurlijk even genieten bij de veldkeuken met een heerlijke soep of groene sandwich met ingrediënten uit de eigen moestuin.

Het zelf plukken van onbespoten fruit uit de karakteristieke hoogstamboomgaard staat centraal tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn van vrijdag 15 september tot zondag 17 september. Dit is mogelijk tussen 11 uur ‘s ochtends en 17 uur ‘s avonds zo lang het fruit voorradig is. De toegang en het parkeren is vrij toegankelijk, voor 10 euro kan een plukzak gekocht worden om het geplukte fruit mee naar huis te nemen. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de inmiddels 100 jaar oude hoogstamboomgaard.

Activiteiten Peerdegaerdts plukfestijn

Bezoekers kunnen naast het plukken van uiteenlopende appel- en perenrassen uit de hoogstambomen kennis maken met het kweken van eetbare paddenstoelen, praten met paarden, varkens knuffelen en het maken van insectenhotels van het afvalhout van Van der Sijde Hout in Strijen. Ook kunnen kinderen een speurtocht door de boomgaard volgen en op onderzoek tijdens het uitpluizen van uilenballen. Het Plukfestijn is via social media en diverse andere media mee te volgen.

Veldkeuken met verse gerechten en ambachtelijke streekmarkt

Tijdens het Plukfestijn staat een veldkeuken in de boomgaard, waarmee ter plaatse lekkere gerechtjes worden gemaakt van het geplukte fruit en de geoogste groenten van De Peerdegaerdt. Marien de Bruijn helpt mee met de organisatie en vertelt enthousiast: «Omdat de Peerdegaerdt een hoogstamboomgaard heeft, kan iedereen letterlijk en figuurlijk de boom in. Maar bezoekers hoeven niet per se zelf te plukken, ze kunnen ook gerechten die bereid zijn in de veldkeuken kopen om gezellig aan lange tafels in de boomgaard op te eten. We maken zo veel mogelijk gebruik van onze eigen oogst aangevuld met biologische streekproducten tijdens het Plukfestijn, omdat dit gezond en lekker is en ook nog eens goed voor onze leefomgeving.» Onder meer soep van peren, shiitakes en eigen pompoen staan op de kaart, maar ook overheerlijke groene sandwiches. De gezellige ambachtelijke markt, waarin uiteenlopende kraampjes met heerlijke natuurproducten staan, maken het Plukfestijn compleet.

Adopteer een peer

Om de eeuwenoude boomgaard in stand te houden en steeds meer educatieve activiteiten voor kinderen te kunnen organiseren heeft De Peerdegaerdt afgelopen jaar het adoptieplan «Adopteer een Peer» gelanceerd. Inmiddels zijn al veel adoptieplannen gesloten door bezoekers en bedrijven. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te zien waar hun voedsel vandaan komt en willen ook graag dat hun kinderen zich hier meer bewust van worden. Het adoptieplan van De Peerdegaerdt komt in deze wens tegemoet. Frans Jansen beheert de boomgaard en zegt: «Het adoptieplan biedt verschillende keuze mogelijkheden, van het zelf plukken tijdens de oogstperiode van de gereserveerde rassen, tot een uitnodiging om tijdens de bloesemperiode de boomgaard in volle bloei te bewonderen gecombineerd met een overheerlijke picknick. Bezoekers die tijdens het Plukfestijn een adoptieplan af sluiten, kunnen hier meteen letterlijk de vruchten van plukken. Daarnaast geven we als actie ook meteen een fles van ons eigen sap mee». Meer informatie is te vinden op Adopteer een Peer.

Opening Plukfestijn met kick-off programma “Ieder in zijn kracht”

Traditiegetrouw openen meer dan 100 leerlingen uit regulier en speciaal onderwijs het Peerdegaerdts Plukfestijn op vrijdag 15 september, waarna ze de boomgaard in gaan om fruit te plukken en uiteenlopende workshops te volgen. Deze eerste dag van het Plukfestijn vormt tevens de kick-off van het nieuwe programma “Ieder in zijn kracht”, het resultaat van de professionaliseringsslag die de De Peerdegaerdt dit jaar met de zorgboerderij gemaakt heeft. Met dit programma introduceert de zorgboerderij van De Peerdegaerdt een nieuwe werkwijze, waarbij deelnemers met de ontwikkelpaden “Mens”, “Dier” en “Natuur” in hun kracht gezet worden. Deze ontwikkelpaden zijn gericht op de begeleidingsbehoefte van cliënten en deelnemers. Speciaal voor ouders, begeleiders en zorgprofessionals zal tijdens deze kick-off, die op ludieke wijze plaats zal vinden, meer over het nieuwe programma verteld worden. Meer informatie hierover volgt nog.

Datum: vrijdag 15 september, zaterdag 16 september, zondag 17 september
Tijd: 11.00 uur – 17.00 uur
Adres: Landgoed de Peerdegaerdt, Kruisdijk 4b in Strijen
Parkeren: Weelsedijk 61, 3291 LR in Strijen (Slecht ter been? Dan is parkeren beperkt mogelijk bij Kruisdijk 6, 3291 LH in Strijen)
Parkeren en toegang is vrij

De Peerdegaerdt: verbinding tussen stad en platteland

De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een zorg- en activiteitenboerderij. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van een landgoed door het invullen van een maatschappelijke functie, waarbij het landgoed een mooie rol wil spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. De Peerdegaerdt is een prachtige locatie en daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld events en buitenarrangementen, welke zo veel als mogelijk verzorgd worden vanuit de zorgboerderij. Op deze zorg- en activiteitenboerderij kunnen mensen met uiteenlopende achtergronden terecht en zijn speciale arrangementen voor kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

Anneke Goud, begeleidt dagelijks mensen op het landgoed en vertelt enthousiast “op De Peerdegaerdt kijken we graag naar de talenten waarover iemand beschikt en proberen deze te benutten en verder te ontwikkelen. Het dagelijkse contact met onze dieren helpt hierbij, omdat dieren alleen maar willen weten wat iemand voor ze kan betekenen. Zij zijn helemaal niet geïnteresseerd in iemands beperkingen. Dit is een hele andere en positieve benadering, die wij zelf ook graag toepassen. Iemand simpelweg waarderen om de persoon die hij is”.

De verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt zijn erop gericht bij te dragen aan het versterken van de sociale cohesie en het verbeteren van welzijn van mens en dier. Erik Doesburg is sinds jaren betrokken bij De Peerdegaerdt en een van de aanjagers van de recente ontwikkelingen. “Als je op de Peerdegaerdt bent dan gebeurt er iets met je. Deze positieve energie willen wij benutten. De kracht van De Peerdegaerdt is dat we niet in hokjes denken. Iedereen participeert naast elkaar bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden op De Peerdegaerdt. Tijdens ons Peerdegaerdts Plukfestijn kunnen veel mensen kennis maken met onze bruisende omgeving. De afgelopen jaren zijn telkens meer dan duizend mensen op ons Plukfestijn geweest en we willen uiteraard nog meer mensen bereiken. Naast inwoners van de Hoeksche Waard, begroeten we ook graag mensen uit de omliggende steden Dordrecht, Breda en Rotterdam”.