Gezellig genieten tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn.

September is oogstmaand op De Peerdegaerdt. Met een mooie nazomer voor de boeg reden genoeg om hier een gezellig festijn van te maken. Tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn plukken bezoekers hun eigen fruit en kunnen zij deelnemen aan allerlei workshops en activiteiten. In de boomgaard staat een uitgebreide veldkeuken, waarin biologische cateraars de meest heerlijke gerechten klaarmaken. Deze veldkeuken draait voor een groot deel op zonne-energie.

Het Plukfestijn vindt jaarlijks plaats in de karakteristieke hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 uur ‘s ochtends tot 17 uur ‘s avonds. Het weekend dat hiervoor gekozen wordt, is afhankelijk van wanneer het fruit rijp is en verschilt daardoor per jaar. Tijdens deze gezellige dagen staan natuurbeleving en voedsel centraal: zien, ruiken, oogsten, bereiden en proeven. Voedsel dat op een duurzame manier tot stand is gekomen en zo veel mogelijk uit de eigen streek komt, van De Peerdegaerdt zelf of van biologische boerderij Landzicht. Bezoekers kunnen zelf fruit plukken en dit tegen betaling mee naar huis nemen, laten versappen of ter plaatse een gerecht van maken in de veldkeuken. Diverse proeverijen en workshops gecombineerd met een kleinschalige markt maakt het tot een sfeervol geheel.

Veldkeuken met streekproducten

Tijdens het Plukfestijn staat een veldkeuken in de boomgaard, waarmee ter plaatse lekkere gerechtjes worden gemaakt van het geplukte fruit en de geoogste paddenstoelen van De Peerdegaerdt. Onder meer perensoep en perenijs staan op de kaart, maar ook overheerlijke sandwiches. De ingrediënten worden aangevuld door biologische boerderijen uit de omgeving. José van de Graaf helpt mee met de organisatie en vertelt enthousiast: «Omdat de Peerdegaerdt een hoogstamboomgaard heeft, kan iedereen letterlijk en figuurlijk de boom in. Maar bezoekers hoeven niet per se zelf te plukken, ze kunnen ook gerechten die bereid zijn in de veldkeuken kopen om gezellig aan lange tafels in de boomgaard op te eten. We maken zo veel mogelijk gebruik van biologische streekproducten tijdens het Plukfestijn, omdat dit gezond en lekker is en ook nog eens goed voor onze leefomgeving.»

Proeverijen en workshops

Alle dagen vinden verschillende en afwisselende activiteiten plaats, waarvan Radio Rijnmond de hele vrijdag vanaf locatie verslag doet. Naast de veldkeuken kunnen bezoekers namelijk genieten van verschillende proeverijen en workshops met natuurproducten, zoals het maken van olijfolie, jam, chutneys, peren- en appelmoes en diverse taarten. Ook is het mogelijk om kennis te maken met paarden met behulp van grondwerk, zelf eetbare paddenstoelen te kweken en insectenhotels te maken. Kinderen kunnen daarnaast terecht voor het borstelen en verzorgen van pony’s en het uitpluizen van uilenballen.

Adopteer een Peer

Dit jaar is De Peerdegaerdt van start gegaan met het adoptieplan «Adopteer een Peer». Frans Jansen, hoogstamboomgaard expert, verzorgt tijdens het Plukfestijn dagelijks om 14h00 speciaal voor adoptiehouders een uitgebreide rondleiding door de boomgaard. Frans Jansen zegt hierover: «Voor ons zijn adoptiehouders erg belangrijk. Tijdens de rondleiding vertel ik meer over het onderhoud waar zij aan bijdragen, de restauratie van de boomgaard en de verschillende activiteiten die in en rondom de boomgaard georganiseerd worden. Natuurlijk vertel ik ook meer over de verschillende oude fruitrassen en smaken fruit die te vinden zijn op de Peerdegaerdt, zodat deelnemers een goede ‘plukkeuze’ kunnen maken».

De Peerdegaerdt: Verbinding tussen stad en platteland

Naast het leggen van verbindingen binnen de Hoeksche Waard, weten ook steeds meer mensen uit de stad De Peerdegaerdt te vinden. De afgelopen jaren heeft De Peerdegaerdt zich met een enthousiaste groep medewerkers en vrijwilligers ontpopt tot een Landgoed Nieuwe Stijl. Zij willen de maatschappelijke bijdrage van De Peerdegaerdt binnen de samenleving in de Hoeksche Waard vergroten. Zo is gestart met een zorg- en activiteitenboerderij, waar mensen met uiteenlopende achtergronden terecht kunnen en zijn speciale arrangementen voor begaafde kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

De verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt zijn erop gericht bij te dragen aan het versterken van de sociale cohesie en het verbeteren van welzijn van mens en dier. Erik Doesburg is al jaren betrokken bij De Peerdegaerdt. “Als je op de Peerdegaerdt bent dan gebeurt er iets met je. Deze positieve energie willen wij benutten. De kracht van De Peerdegaerdt is dat we niet in hokjes denken, Iedereen participeert naast elkaar bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden op De Peerdegaerdt. Tijdens ons Plukfestijn hopen we dat weer veel mensen kennis maken met deze bruisende omgeving”.

Data 2017
In 2017 vindt het Plukfestijn plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september.

Data voorgaande jaren
In 2016 vond het Plukfestijn plaats van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september. In 2015 vond het Plukfestijn plaats van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september, in 2014 vond het Plukfestijn plaats van 12 tot en met 14 september