Site Loader

De Gouden Driehoek van de Hoeksche Waard verzorgt samen met de Hoekse Bijenkorf een gezellige en educatieve familiedag op Tweede Pinksterdag. Op maandag 5 juni vinden op de verschillende locaties van de Gouden Driehoek uiteenlopende activiteiten plaats met de “bij” in de hoofdrol. 

Op de Peerdegaerdt, Buitenplaats Land van Es en de Maria Hoeve in Strijen worden verschillende activiteiten georganiseerd met de ‘bij’ in de hoofdrol. Uitleg wordt gegeven wat de functie van de bij is, waar hij woont, hoe hij zich voedt en hoe wij samen kunnen helpen om de bijenstand op pijl te houden. Rondom dit thema worden op alle locaties verschillende informatieve activiteiten georganiseerd, zoals het maken van een insectenhotel, kaarsen maken van bijenwas en een demonstratie authentieke bijenkorven vlechten. Voor jong en oud wordt een speurtocht uitgezet. De locaties kunnen al wandelend of steppend worden bezocht. Dit is een tocht van 5 km. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met de steps van HW Outdoor  een sportieve steptour van 10 km door het polderlandschap te doen. Op alle locaties zijn heerlijke honing-, bijen- en overige streekproducten verkrijgbaar.

De Hoekse Bijenkorf

Flip Wols van de Hoekse Bijenkorf  brengt tijdens deze themadag zijn kennis over bijen in. De Hoekse Bijenkorf is een groeiend bedrijf en imkert op natuurlijke wijze. Flip Wols is aangesloten bij de beroepsimkers en is tevens gediplomeerd keurmeester en specialist bijproducten. De Hoekse Bijenkorf is op veel markten te vinden met honing en andere bijenproducten en verzorgt daarnaast workshops en lezingen over het wel en wee van de bij.

Plezier in de polder

Dit is het eerste jaar dat de Gouden Driehoek op Tweede Pinksterdag deze gezellige familiedag organiseert. Het is de bedoeling om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken met elk jaar een ander thema. Deelnemers kunnen hierbij genieten van het buitenleven de rust, ruimte en groene omgeving van de Hoeksche Waard. Het thema van dit jaar is de bij. De bij heeft een wezenlijke functie in ons voedselsysteem. Door bijensterfte neemt de biodiversiteit af, deze bijensterfte kent diverse oorzaken. Door te kiezen voor de bij als centraal thema wil de Gouden Driehoek op een speelse en positieve manier bijdragen aan meer bewustwording over dit onderwerp, omdat een goede zorg voor de bij erg belangrijk is.

Aanmelden, kosten en startpunt

Deelnemers kunnen starten tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Het startpunt is de Maria Hoeve, Weelsedijk 61 in Strijen, waar ook parkeerruimte is. Het programma eindigt om 16.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 10,00 euro per persoon. Hiervoor krijgen deelnemers toegang tot de verschillende activiteiten. Bij de start ontvangen ze de wandelroute met twee consumptiebonnen die op de verschillende locaties ingewisseld kunnen worden voor koffie, thee, onbespoten fruitsap uit de aanwezige boomgaarden of soep met een broodje.

Aanmelden wordt gezien de verwachte opkomst op prijs gesteld en kan via info@mariahoevestrijen.nl.  Deelnemers die zich via de mail aanmelden vóór zondagmiddag 4 juni, krijgen een ‘early bird’-korting van 1 euro per persoon. De verschillende programma’s tijdens de wandeling kunt u vinden op de facebookpagina’s en websites van Buitenplaats Land van Es, De Peerdegaerdt en De Maria Hoeve.

Het dragen van laarzen/stevige schoenen tijdens het bezoeken van de verschillende locaties is aanbevolen. De wandeling door de polders is over verharde wegen en kan desgewenst tegen een geringe vergoeding met een step van HW Outdoor worden afgelegd.

Gouden driehoek

De Gouden Driehoek van Strijen bestaat uit de voormalige agrarische bedrijven De Maria Hoeve, Buitenplaats Land van Es en De Peerdegaerdt. Deze drie initiatieven vinden elkaar op het gebied van welzijn, educatie, zorg en recreatie in een natuurlijke omgeving, waar rust, ruimte en groen centraal staat.

Als de Gouden Driehoek trekken zij gezamenlijk op in de toekomstige ontwikkeling van het buitengebied in Strijen. In een pilot werken zij hun ideeën uit binnen actuele samenlevingsvraagstukken met betrekking tot het anders inrichten van zorg, welzijn, duurzame economische ontwikkelingen, verantwoorde energieopwekking en natuurbeheer in de Zuidrand van de Hoeksche Waard.

Land van Es

Land van Es is een buitenplaats en organiseert activiteiten voor groepen en individuen. De ambachtelijke en natuurlijke leefwereld van Buitenplaats Land van Es spreekt mensen aan, die willen genieten en hun zintuigen willen openen. Dit doet Land van Es door verbindende activiteiten op een organische natuurlijke manier vorm te geven. Thema’s op het gebied van kunst, cultuur, natuur, democratie, educatie, economie en voedingsleer.

Op een authentieke manier biedt Land van Es Yoga,Tai Chi en andere vormen van bewegingsleer aan, waarin de belangrijke onderdelen massage en voedingsleer worden meegenomen. Het hele jaar kunnen  zowel binnen als buiten creatieve workshops worden gevolgd. Door de natuur om ons heen willen wij zo ook aandacht geven aan de natuur in jezelf. Land van Es verhuurt de binnen- en buitenruimtes van de historische boerderij voor bijeenkomsten, trouw- en feestarrangementen.

De Maria Hoeve

De Maria Hoeve is een historische boerderij uit het begin van de 20e eeuw in het schitterende buitengebied van Strijen. Rondom de boerderij worden levensloopbestendige appartementen gerealiseerd als onderdeel van een uniek woon- en zorgconcept. Comfortabel en zelfstandig wonen kan op Maria Hoeve. Omdat dit voor iedereen anders is, biedt Maria Hoeve geen standaard service en wordt zorg op maat geleverd. De Maria Hoeve biedt ruime gelegenheid voor ontmoeting en interactie met medebewoners door mee te helpen in de fruitboomgaard, de moestuin op hoogte of de gasten in de te realiseren Bed & Breakfast en restaurant. Op Maria Hoeve kun je goed verzorgd voortleven.

De Peerdegaerdt

Steeds meer mensen weten de weg naar De Peerdegaerdt in het landelijke Hoeksche Waard te vinden. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van een landgoed door het invullen van een maatschappelijke functie, waarbij het landgoed een mooie rol wil spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. De Peerdegaerdt is een prachtige locatie en daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld events en buitenarrangementen.

Een bezoekje aan De Peerdegaerdt tijdens deze polderdag voert deelnemers langs de door de bekende tuinarchitecte Mien Ruys aangelegde wandeltuin, de ecologische moestuin en het aanwezige natuurbelevingspad. Voor kinderen extra interessant vanwege de aanwezige dieren op De Peerdegaerdt, zoals de Friese paarden, schapen, kippen, ganzen en de beroemde knuffelvarkens. Ook is onlangs een veulentje geboren op De Peerdegaerdt.