Site Loader

Strijen, 23 december 2016 – Suzanne de Reus, werkzaam bij de Peerdegaerdt als zorgmedewerkster, heeft als passie om prachtige werken te tekenen. Dit bleef bij De Peerdegaerdt niet onopgemerkt. Als een van de eerste deelnemers van het talentenprogramma van de zorg- en activiteitenboerderij heeft Suzanne haar bijzondere talent verder kunnen ontwikkelen onder begeleiding van de bekende cartoonist Vincent in ‘t Hout. Met een eerste expositie als resultaat.

De officiële opening van deze expositie vond woensdag plaats onder de aanwezigheid van het team van De Peerdegaerdt, waaruit veel bewondering naar voren kwam. Ook is meteen een eerste werk verkocht. Suzanne de Reus, al sinds 2014 een van de deelnemers op de zorg- en activiteitenboerderij van de Peerdegaerdt, tekent prachtige werken. De interesse van Suzanne is ontstaan uit haar voorliefde voor diverse series zoals Supernatural, friends en Dr. Who. Haar passie ligt voornamelijk in het tekenen van Supernatural figuren, afkomstig uit een Amerikaanse drama-mysterie serie. Voor de expositie zijn 7 tekeningen van haar werk geselecteerd die op Tweede Kerstdag op De Peerdegaerdt zijn te bezichtigen.

Cartoonist Vincent in ‘t Hout

Suzanne is een van de deelnemers aan het talentenprogramma op De Peerdegaerdt en krijgt om de week les van de bekende cartoonist Vincent in ‘t Hout. Vincent tekent cartoons en 3D illustraties. Sinds 1994 is hij werkzaam als cartoonist, striptekenaar voor verschillende opdrachtgevers zoals Het Parool, De Mare, Spreekbuis. Daarnaast maakt Vincent veel vrij werk en exposeert zijn werk regelmatig. Op De Peerdegaerdt is Vincent al een paar jaar actief met het geven van tekenlessen aan deelnemers van de zorg- en activiteitenboerderij en het verzorgen van workshops tijdens de schoolvakanties voor externe kinderen.

Zorg- en activiteitenboerderij

Als zorg- en activiteitenboerderij biedt de Peerdegaerdt 6 dagen in de week van 08.00 – 17.00 uur zinvolle werk- en activiteitenbegeleiding voor mensen met verschillende achtergronden. De dagindeling bestaat uit een gestructureerd activiteitenaanbod, gericht op de begeleidingsbehoefte, mogelijkheden en talenten van de deelnemer. De werkzaamheden en activiteiten worden zo veel mogelijk op de persoonlijke interesse afgestemd. Door het kleinschalige karakter is voldoende tijd en aandacht voor alle deelnemers. De doelgroep bestaat uit kinderen, tieners en (jong)volwassenen vanaf 6 jaar met een fysieke, verstandelijke en/of sociaal-emotionele beperking. Deelnemers kunnen in een groep of individueel begeleid worden. Bianca Meertens, één van de begeleiders vertelt hierover: “Met behulp van de natuurlijke en ontspannen omgeving van De Peerdegaerdt begeleiden wij onze deelnemers, waarbij we ieders talent goed mogelijk proberen te benutten. Hierbij denken wij graag vanuit mogelijkheden en kwaliteiten in plaats vanuit beperkingen. Wanneer gewenst kunnen wij deze dagbesteding ook als verlengstuk van een behandeling inzetten. Dit in samenspraak met bijvoorbeeld de ouders en in nauwe samenwerking met de behandelaar en/of andere organisaties. We hebben een netwerk van ervaren professionals tot onze beschikking die samen met onze vrijwilligers voor kinderen een fijne en veilige omgeving creëren”.

Talentenprogramma

Bianca vervolgt: “Op De Peerdegaerdt leren we veel van onze dieren. Dieren zijn namelijk helemaal niet geïnteresseerd in wat iemand niet kan, zij willen alleen maar weten wat je wel voor ze kan betekenen. Hierdoor ontstaat veel meer oog voor de persoon zelf, door te kijken naar iemands mogelijkheden en kwaliteiten. Vanuit deze achtergrond heeft De Peerdegaerdt voor de deelnemers aan de zorg- en activiteitenboerderij een talentenprogramma ontwikkeld. Binnen dit talentenprogramma kijken we waar iemands interesses liggen en waar iemand energie van krijgt. Vervolgens gaan we met professionele docenten en begeleiders aan de gang om deze talenten verder te ontwikkelen en benutten. Dit betekent dat we onder meer samenwerken met de bekende cartoonist Vincent in ‘t Hout voor tekenlessen, met tuinmeester Gerrit Roukens voor moestuinieren, met hovenier Frans Jansen voor deskundig onderhoud van de 100-jarige boomgaard en wandeltuin van Mien Ruys en verschillende paardencoaches om het beste uit iemand naar boven te halen. We nodigen geregeld gastdocenten uit om ook andere talenten tot ontwikkeling te laten komen, zoals een muziekdocent, een wilgenvlechter, een imker en een speltherapeut. De positieve kracht en energie van de aanwezige natuur en dieren, unieke aspecten van De Peerdegaerdt, spelen een sleutelrol in het programma. Hierbij is tegelijk aandacht voor de verschillende seizoenen en het zaaien, onderhouden, oogsten en bereiden van groentes en fruit.”