Vorige bericht

Veel animo voor Open Dag van De Peerdegaerdt

Strijen, 6 juni 2016 – Zaterdag 4 juni opende Landgoed de Peerdegaerdt in Strijen haar poorten voor het publiek. Bezoekers van de Open Dag konden de sfeer komen proeven en genieten van alles wat op dit schitterende landgoed te beleven is. Middenin de polder de Nieuwe Klem gaat achter de poort een onverwachte schoonheid aan natuur en cultuurhistorie schuil. Friese paarden grazen in de boomgaard en de wandeltuin van Mien Ruys is een ware lust voor het oog.
Tijdens verschillende workshops konden bezoekers kennis maken met paardencoaching, varkens knuffelen, paardentaal en het zelf kweken van eetbare paddenstoelen. Kinderen konden onder meer terecht voor een leuke speurtocht, de workshop Relax kids, het maken van insectenhotels, cartoons tekenen, veren verven, een snoezelhoek, hoefijzers gooien en het borstelen en verzorgen van pony’s. Radio Hoeksche Waard was ter plaatse om verslag van deze enerverende dag te doen. Een kleinschalige, duurzame markt in het teken van Good Food & Drinks, maar bijvoorbeeld ook de «tent der wonderen» maakten het tot een sfeervol geheel met bijzondere belevingen.
Erik Doesburg, voorzitter van Stichting Beleef de Peerdegaerdt kijkt erg tevreden terug op de Open Dag. «Ten eerste is het fantastisch dat op de Open Dag meer dan 50 vrijwilligers aanwezig zijn om mensen een mooie dag buiten in het groen te bezorgen. We werken met zijn allen hard naar de Open Dag toe en ook de dag zelf is stevig aanpoten. Ons team wil mensen graag laten kennismaken met wat De Peerdegaerdt te bieden heeft en dat het fijn is om buiten in het groen actief te zijn. Het is dan geweldig om te zien dat er zo veel animo is en we allemaal vrolijke en enthousiaste mensen op het erf hebben. We hebben ook veel positieve reacties ontvangen van bezoekers die erg genoten hebben en graag nog een keer terug komen voor een workshop, kinderfeestje of buitenarrangement op De Peerdegaerdt».

Van Mien Ruys tot Friese paarden

Elk uur gingen uiteenlopende workshops van start, daarnaast volgden bezoekers met veel belangstelling de rondleiding over het landgoed en door de wandeltuin van Mien Ruys. Naast de Friese paarden die over het erf heen schreden, paradeerden er twee bruidjes rond om de unieke huwelijkslocatie bij de idyllische vijver onder de aandacht te brengen. Voor bezoekers bestond ook de mogelijkheid om bij de medewerkers van De Peerdegaerdt meer informatie over de buitenarrangementen en de zorg- en activiteitenboerderij te krijgen. «Wat je ziet is dat we met De Peerdegaerdt een enorme diversiteit aan mensen aanspreken. Dit jaar kwamen opvallend veel mensen uit Strijen zelf, die niet van het bestaan van De Peerdegaerdt afwisten. Daarnaast kwamen uit de omliggende steden ook behoorlijk wat bezoekers, maar ook van veel verder weg. Ik kijk met veel plezier terug op de Open Dag en ben erg trots op deze bijzondere plek en ons geweldige team», aldus een tevreden Erik, die zelf de workshop «Paddenstoelen kweken» voor zijn rekening nam.

Wildplukken

Tijdens de Open Dag was tevens de try out van de nieuwe workshop «Wildplukken in eigen tuin» verzorgd door tuinfilosoof Gerrit Roukens. Gerrit wil mensen tijdens deze workshop opmerkzaam maken op de eetbare planten die groeien in de eigen omgeving en deelnemers hier ook mee laten koken. Deelnemers aan deze try out waren erg enthousiast en verbaasd over de hoeveelheid eetbare planten. De Peerdegaerdt heeft namelijk meer dan 80 eetbare planten in de tuin staan. Deze try out krijgt zondag 10 juli een vervolg, dan zal de eerste volledige workshop Wildplukken op De Peerdegaerdt georganiseerd worden.
José van de Graaf, werkzaam bij De Peerdegaerdt vertelt enthousiast «we hebben hoge verwachtingen van deze nieuwe workshop op De Peerdegaerdt, het is een mooie aanvulling op onze bestaande workshops. We hopen dat Wildplukken net zo succesvol gaat worden als onze workshop «Varkens knuffelen». Deze workshop introduceerden we vorig jaar tijdens onze Open Dag en inmiddels komen mensen van heinde en ver om met onze twee zachtaardige kanjers Ginger en Knorretje te knuffelen».

Veel te beleven

Duidelijk was dat ook veel mensen op de workshops Paardentaal en Paardencoaching af kwamen. Hiervoor zette De Peerdegaerdt de zwarte parels uit Friesland in. Maar ook de Speelhoek was voortdurend gevuld met kinderen, die daar ook deel konden nemen aan de workshop Cartoon tekenen en aan proefsessies «Relax kids». De workshop «Plastic tassen haken» kon op veel belangstelling rekenen, evenals het spinnewiel waarbij touw van eigen wol werd gesponnen. Daarnaast hadden veel ondernemers uit Strijen en omgeving hun producten ter beschikking gesteld voor het Rad van Fortuin dat elk uur ronddraaide, waarbij veel winnaars naar huis gingen. De hoofdprijs van elke ronde was «Adopteer een Peer». De gezellige duurzame markt, waarin uiteenlopende kraampjes met heerlijke natuurproducten stonden maakten deze geslaagde dag compleet.

Record aantal deelnemers VGQ

Aan het einde van de dag werd daarnaast nog een nieuw record gevestigd. De dag werd namelijk afgesloten met een VGQ, een diervriendelijke barbecue met producten van de Vegetarische Slager. Deze producten hebben de smaak van vlees, zonder dat er een dier aan te pas komt. In plaats van op iemands bord te belanden, kunnen ze dus lekker blijven rondscharrelen op De Peerdegaerdt, zodat nog veel mensen plezier van ze kunnen hebben. De VGQ kon rekenen op maar liefst 70 deelnemers, twee keer meer dan vorig jaar. De Peerdegaerdt hoopt uiteindelijk een aantal van 200 deelnemers te bereiken bij deze jaarlijks terugkerende VGQ.

De Peerdegaerdt

De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een zorg- en activiteitenboerderij. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van een landgoed door het invullen van een maatschappelijke functie, waarbij het landgoed een mooie rol wil spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. De Peerdegaerdt is een prachtige locatie en daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld events en buitenarrangementen, welke zo veel als mogelijk verzorgd worden vanuit de zorgboerderij. Op deze zorg- en activiteitenboerderij kunnen mensen met uiteenlopende achtergronden terecht en zijn speciale arrangementen voor kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.
Bianca vertelt “op De Peerdegaerdt kijken we graag naar de talenten waarover iemand beschikt en proberen deze te benutten en verder te ontwikkelen. Het dagelijkse contact met onze dieren helpt hierbij, omdat dieren alleen maar willen weten wat iemand voor ze kan betekenen. Zij zijn helemaal niet geïnteresseerd in iemands beperkingen. Dit is een hele andere en positieve benadering, die wij zelf ook graag toepassen. Iemand simpelweg waarderen om de persoon die hij is”.
De verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt zijn erop gericht bij te dragen aan het versterken van de sociale cohesie en het verbeteren van welzijn van mens en dier. Erik Doesburg is sinds jaren betrokken bij De Peerdegaerdt en een van de aanjagers van de recente ontwikkelingen. “Als je op de Peerdegaerdt bent dan gebeurt er iets met je. Deze positieve energie willen wij benutten. De kracht van De Peerdegaerdt is dat we niet in hokjes denken. Iedereen participeert naast elkaar bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden op De Peerdegaerdt. Tijdens onze Open Dag konden veel mensen kennis maken met onze bruisende omgeving. De afgelopen jaren zijn een paar honderd mensen op onze Open Dagen geweest en we willen uiteraard nog meer mensen bereiken. Naast inwoners van de Hoeksche Waard, begroeten we ook graag mensen uit de omliggende steden Dordrecht, Breda en Rotterdam”.

Volgende bericht