Vorige bericht

Wildplukken op De Peerdegaerdt in Strijen

Zaterdag 4 juni 2016 opent Landgoed de Peerdegaerdt in Strijen haar poorten voor het publiek. Bezoekers van de Open Dag hebben een primeur, want De Peerdegaerdt start dit jaar met de workshop «Wildplukken in eigen tuin» en de try out hiervan verzorgt tuinfilosoof Gerrit Roukens. Wildplukken, in de omgeving naar eetbare planten zoeken, is in opkomst. Tijdens de workshop Wildplukken leren deelnemers welke planten ongevaarlijk en eetbaar zijn.
Restaurants als Noma in Kopenhagen zijn er wereldberoemd mee geworden, met seizoensgebonden gerechten en ‘wild eten’ zoals paddenstoelen en bessen uit het bos. De Peerdegaerdt laat ook graag de seizoenen het tempo bepalen en start dit jaar daarom met de workshop «Wildplukken in eigen tuin». Tuinfilosoof Gerrit Roukens wil mensen tijdens deze workshop graag opmerkzaam maken op de eetbare planten die groeien in de eigen omgeving en deelnemers hier ook mee laten koken. «Je weet half niet wat je allemaal kunt eten uit jouw eigen omgeving of tuin. Ik wil mensen graag meenemen op avontuur door met ze te gaan wandelen, wilde planten te verzamelen en daarmee het ‘padvinder’ gevoel op te wekken. De Peerdegaerdt heeft alleen al meer dan 80 eetbare planten in de tuin staan, waar je anders gewoon langs loopt zonder dat te weten. Denk bijvoorbeeld aan Hondsdraf, Weegbree, Wilgenroosje en het Zevenblad. Op avontuur in eigen tuin dus!», aldus Gerrit.

Open Dag zaterdag 4 juni

Voor degenen die meer willen weten over deze nieuwe workshop Wildplukken op De Peerdegaerdt is de Open Dag van De Peerdegaerdt op zaterdag 4 juni een uitstekende gelegenheid. Tijdens de Open Dag maken bezoekers via verschillende workshops kennis met paardencoaching, varkens knuffelen, paardentaal, het zelf kweken van eetbare paddenstoelen en dus ook de workshop wildplukken. Kinderen kunnen onder meer terecht voor een leuke speurtocht, de snoezelhoek, het maken van insectenhotels, hoefijzers gooien en het borstelen en verzorgen van pony’s. Een kleinschalige, duurzame markt in het teken van Good Food & Drinks maakt het tot een sfeervol geheel met bijzondere belevingen.
Zowel de toegang als de deelname aan de workshops is kosteloos. Voor jong en oud is tussen 11.00 en 17.00 voldoende te beleven. Rond 18.00 wordt de dag afgesloten met een volledig verzorgde VGQ in de boomgaard, dit is een vegetarische BBQ. De inschrijving hiervoor is geopend en deelname is mogelijk tegen een vergoeding van 25 euro per persoon.

De Peerdegaerdt

De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een zorg- en activiteitenboerderij. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van een landgoed door het invullen van een maatschappelijke functie, waarbij het landgoed een mooie rol wil spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. De Peerdegaerdt is een prachtige locatie en daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld events en buitenarrangementen, welke zo veel als mogelijk verzorgd worden vanuit de zorgboerderij. Op deze zorg- en activiteitenboerderij kunnen mensen met uiteenlopende achtergronden terecht en zijn speciale arrangementen voor kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

Volgende bericht