Site Loader

 De kerstvakantie is in aantocht, reden voor De Peerdegaerdt om een buitenprogramma met uiteenlopende activiteiten voor kinderen aan te bieden. Het centrale thema van de seizoensdagen is vanzelfsprekend de winter. Afwisselende workshops zorgen voor een gevarieerd programma. Dit in nauwe samenwerking met de natuur. 

De winter is een heerlijk seizoen om naar buiten te gaan en de natuur te beleven. Volgens Bianca Meertens, betrokken bij de begeleiding van de activiteiten, vormt De Peerdegaerdt hiervoor een mooie locatie. Bianca vertelt enthousiast “op De Peerdegaerdt bepalen de seizoenen het tempo. De afgelopen tijd krijgen we steeds vaker verzoeken van ouders, die hun kinderen graag willen laten deelnemen aan extra buitenactiviteiten, naast de activiteiten die we al organiseerden op De Peerdegaerdt. Daarom hebben we besloten om met een enthousiaste groep begeleiders en professionals een gevarieerd programma samen te stellen.”

Programma

Kinderen kunnen tijdens de kerstvakantie bijna elke doordeweekse dag aan verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt deelnemen, behalve tijdens de feestdagen. Diverse professionals verzorgen van 10.00 uur tot 13.00 uur uiteenlopende workshops. De vakantie activiteiten starten aanstaande maandag 21 december met een kookworkshop gegeven door Marjolein Poel, waarbij leuk koken met biologische seizoensproducten centraal staat. Op de woensdagen verzorgt de bekende cartoonist Vincent in ’t Hout de enerverende workshop Cartoons tekenen. Maandag 28 december kunnen kids terecht voor de workshop “Grondwerk met paarden” onder begeleiding van Sandra van den Heuvel. Dinsdag 29 december is het mogelijk om interactieve speltherapie te volgen bij Carla Roos.

Daarnaast organiseert De Peerdegaerdt ook echte winterdagen, waarbij de “tuinmeester” Gerrit Roukens deelnemende kinderen weet te fascineren met de wonderen van de natuur. Tijdens deze seizoensdagen op dinsdag 22 december en donderdag 31 december kunnen de kids ook nog zelf een winterstukje en vetbollen voor buitenvogels maken.

Meedoen en aanmelden

Enthousiast geworden over deze vakantie activiteiten op De Peerdegaerdt? Alle activiteiten starten om 10.00 uur op Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen en duren tot 13.00 uur. De kosten om deel te nemen aan deze activiteiten bedragen 15 euro per kind voor de workshops en 10 euro per kind voor de seizoensdagen, dit is inclusief een overheerlijk sapje uit de aanwezige boomgaard. Bij de kookworkshop is de lunch inbegrepen. Ouders hoeven er niet bij te blijven.

Het aantrekken van warme, waterdichte kleding en het dragen van laarzen wordt aanbevolen. Meer informatie is ook te vinden op de Facebookpagina. Vantevoren aanmelden is noodzakelijk omdat slechts een aantal plaatsen per workshop beschikbaar zijn.

Kinderen in het algemeen

Het gevarieerde vakantieprogramma van De Peerdegaerdt is ook opengesteld voor kinderen en jong volwassenen die bij De Peerdegaerdt wekelijks komen voor activiteitenbegeleiding. In 2014 is De Peerdegaerdt van start gegaan met het programma «Kinderen in het bijzonder», waarbij samen met de ouders een plan wordt opgesteld wat aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de kinderen. De positieve kracht en energie van de aanwezige natuur en dieren, unieke aspecten van De Peerdegaerdt, spelen een sleutelrol in het programma. Hierbij is tegelijk aandacht voor de verschillende seizoenen en het zaaien, onderhouden, oogsten en bereiden van groentes en fruit. Deelnemende kinderen kunnen in een groep of individueel begeleid worden.

José van de Graaf, één van de begeleiders van de kinderarrangementen vertelt hierover: «Met behulp van de natuurlijke en ontspannen omgeving van De Peerdegaerdt willen we ouders ondersteunen de talenten van hun kinderen zo goed mogelijk te benutten. Hierbij denken wij graag vanuit talenten in plaats vanuit beperkingen. Wanneer gewenst kunnen wij deze dagbesteding voor kinderen ook als verlengstuk van hun behandeling inzetten. Dit in samenspraak met de ouders en in nauwe samenwerking met de behandelaar en/of andere organisaties. We hebben een netwerk van zeer ervaren MBO en HBO professionals tot onze beschikking die samen met onze vrijwilligers voor kinderen een fijne en veilige omgeving creëren».

Doelgroepen

Het programma «Kinderen in het bijzonder» is uitermate geschikt voor hoogbegaafde kinderen, kinderen met een vorm van autisme, kinderen met AD(H)D of kinderen met een verstandelijke beperking. Voor elke achtergrond zijn passende arrangementen ontwikkeld, die verder op maat gemaakt worden.

José vervolgt: «Ons uitgebalanceerde programma biedt voor kinderen met verschillende achtergronden een ontspannen en leerzame invulling van de dag. Afhankelijk van de achtergrond van de deelnemers is financiering mogelijk via PGB, ZIN of vanuit een eigen bijdrage.