Op basis van de seizoensproducten van het landgoed, biedt De Peerdegaerdt diverse workshops aan.

De Peerdegaerdt is in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor de workshops die we aanbieden. Hierbij proberen we zo veel mogelijk in te spelen op het seizoen en de natuurproducten die van ons landgoed komen. Alle workshops zijn biologisch en helpen mens en natuur meer met elkaar in aanraking te brengen op een leuke en ontspannen manier.

De volgende workshops kunnen op dit moment gevolgd worden:

Workshop ‘ Eetbare Paddenstoelen kweken ‘
Tijdens deze workshop gaan we met u aan de slag en behandelen zowel de theorie als de praktijk. Wij vertellen en leren u hoe u zelf eetbare paddenstoelen kunt kweken op gerooid hout.

Rond het middaguur kunt u genieten van een biologische lunch en aan het einde van de workshop verzorgen we een rondleiding over Landgoed De Peerdegaerdt.

De kosten bedragen € 65,- per persoon. Dat is inclusief biologische lunch. Daarnaast krijgt u 1 stam Eetbaar hout mee naar huis, om in de eigen tuin de komende jaren paddenstoelen mee te kweken. Verder krijgt u nog gedroogde shiitakes mee, om heerlijke gerechten mee te bereiden. We sluiten de dag af met een fris Peerdegaerdts sapje, met onbespoten fruit uit eigen tuin.

Workshop ‘ Zelf jam maken ‘
Ontvangst met koffie of thee met heerlijk zelf gebakken taart. Daarna start de
plukrondleiding over De Peerdegaerdt, waarna we starten met het maken van de jam.
Zelf neem je 2 lege glazen potjes (met schroefdeksel) mee die weer gevuld mee terug
naar huis gaan. Inclusief wat vers handfruit dat niet voor de jam gebruikt is.
Tussendoor schenken we nog een heerlijk fris Peerdegaerdts dubbelsapje in!
vanaf 25 euro per persoon

Workshop ‘ Perenplukken ‘
Perenplukken in de boomgaard. Onze cultuurhistorische hoogstamboomgaard omvat een grote verscheidenheid aan oude appel- en perenrassen. September is oogstmaand, wat betekent dat uw gezelschap zich uit kan leven in onze boomgaard. Onder begeleiding gaan uw gasten letterlijk de boom in door deze met hoge ladders te beklimmen om onbespoten peren te plukken. Iedereen kan een gevuld zakje peren mee naar huis nemen. Vanaf 20 per persoon
Workshop ‘Snoeien’
De Peerdegaerdt biedt een prachtige locatie voor een workshop zomersnoei. Er staan peren die rond de 100 jaar oud zijn, jongere ‘halfwas’ appelbomen van iets meer dan 10 jaar oud en jonge appels en peren die vrij recent zijn aangeplant (die in de ‘opbouwfase’ zitten).

De eerste dag (22 augustus) richten we ons op de jonge en halfwas bomen.
De tweede dag (23 augustus) op de oude bomen.

Hoewel in oude boomgaarden van oudsher een groot deel van de snoei van appel en peer in de winter plaatsvond zijn er ook een aantal ingrepen die je goed of zelfs veel beter in de zomer kunt uitvoeren. De zomersnoei wordt vooral ingezet om overtollige en aangetaste scheuten te verwijderen en eventueel ook vruchthout te dunnen. Op de Peerdegaerdt kunnen we theorie en praktijk goed en direct op elkaar aan laten sluiten. De workshop focust op appel en peer. Bij voldoende belangstelling en ruimte in het programma kunnen we eventueel nog kort aandacht besteden aan kers en pruim. De workshop zal het meest rendabel zijn voor mensen die al enige snoei-ervaring hebben maar voor praktisch ingestelde deelnemers is ‘instappen’ ook goed te doen. Wil je de workshop gebruiken om eigen ervaringen of problemen met fruitbomen aan te kaarten neem dan materiaal of foto’s mee. Als dat in ons programma past kunnen we hier eventueel nog tijdens de workshop aandacht aan besteden.
kosten €75,00 voor 2 dagen, €45,00 voor één dag

Heeft u nog goede ideeën voor een leuke workshop? Dan ontwikkelen wij deze bij voldoende vraag graag. Eventueel samen met u!